Faulkner Architects – Lookout House

The building site had a significant influence on the design for this house. Layered with intense geologic history at the base of a three-million-year-old volcano, the site is a north-facing 20-degree slope with equal parts refuge and prospect at 6,300 feet above mean sea level. Consisting of volcanic sediment from ancient flows and strewn with boulders up to 15 feet in diameter, the site is in an open stand of second-growth Jeffrey Pine and White Fir trees. The vertical, plumb lines of the tree trunks, stripped bare from years of deep snowfall, reach for the light. Standing upright at an angle to the slope, they provide a constant reference to the perpendicular horizon in the distance. The harsh winters leave the ground sparse yet partially covered with a mat of pine needles and cones. Large waist-high clusters of manzanita group together and climb the slope in an organic, opportunistic pattern.

Faulkner Architects - Lookout House

Red-orange glass suggests the color of cooling magma, referencing the site’s geology and offering a warm approach. The glow extends to the interior, bathing the entry and central stair in light.

Faulkner Architects Lookout House 9

To the east, a cleared ski access adjoining the site informed the way the plan is built into the slope: a narrow slot within the house’s massing mirrors the continuous space of the ski run. This slot connects independently zoned territories with various levels of privacy within the house as a whole.

Insulated 20-inch-thick concrete walls made from local sand and aggregate build a ground form that extends to roofs to enclose space. Full-height openings with structurally glazed sliding doors open the space to the prevailing southwesterly breezes. The concrete walls extend beyond the warm interior environment to create exterior territories at each end. Angled to conform to the building envelope, the extended walls continue into the slope, nearly closing and connecting, but stopping short to leave a gap. The ten-foot-wide opening allows the sloped grade to pour into the building form.
Sustainability is addressed in this project with a focus on energy retention through the choice of materials and systems. Mass-heavy concrete walls and radiantly heated stone floors, an R80 insulated roof, enhanced glazing, and high-efficiency mechanical and lighting equipment minimize energy loss and use. The exterior of concrete and steel is fire resistant and low maintenance.

More Information

Share post:

Subscribe

the lastest

More like this

Drop + Grell OAE1 Signature Headphones

Drop, a renowned community-driven e-commerce brand, has joined forces...

TUDOR Pelagos FXD Chrono “Cycling Edition”: A Masterpiece Engineered for Professional Riders

TUDOR, renowned for its dedication to precision and innovation,...

Waterfield Shinjuku iPad Messenger Bag

WaterField Designs, a renowned name in functional and stylish...

Introducing the Revamped Moto Guzzi V85 Range: Elevating Adventure Riding

The iconic V85 range has undergone a significant refresh,...